Častokrát si myslíme, že keď chceme byť štíhly alebo redukujeme hmotnosť, musíme sa vzdať všetkých klasických jedál. Určitý čas to vydržíme, ale časom nám chute klasickej kuchyne našich mám chýbajú...
Keď príde jeseň a zima, automaticky sa nám menia chute a preferencie v stravovaní. Prečo je červené mäso dobré zaradiť v zimnom období?
Červené mäso obsahuje aminokyselinu fenylalanín, ktorej nedostatok sa prejavuje znížením krvného tlaku a telesnej teploty. V zime naše telo prirodzene vyhľadáva jedlá, ktoré ho zahrejú, preto sa menia aj naše chute. Okrem toho aminokyselina fenylalanín potláča chuť na sladké a tak nám práve konzumácia červeného mäsa pomôže predísť zvýšenej konzumácii cukru, s ktorou často v zimných mesiacoch bojujeme.
Ja si červené mäso doprajem jeden až dva krát týždenne v kombinácii s rôznou zimnou zeleninou, či už pečenou alebo vo forme pyré.
Ingrediencie
Cibuľu očistíme a nakrájame na kocky. Mrkvu, petržlen očistíme a nakrájame na kolieska. Mäso umyjeme a necháme v celku.
Na oleji opečieme cibuľu a orestujeme mäso v celku z každej strany a vyberieme. Vložíme nakrájanú zeleninu, ktorú taktiež krátko orestujeme. Vložíme späť mäso a všetko zalejeme vodou (cca ½ l). Pridáme bobkový list a dusíme 60 min.
Najprv skúsime vydličkou, či je mäso uvarené (či je mäkké), mäso vyberieme a nakrájame na tenké plátky. Vyberieme bobkový list. Ak je v hrnci veľa vody, časť vody vyberieme, ale ešte nevylejeme, možno ju budeme potrebovať. Ja preventívne vždy časť vody naberačkou odložím do nádoby a radšej pridávam pri mixovaní, ak je omáčka príliž hustá. Ak mi voda ostane, odložím ju do mrazničky a použijem pri varení zeleninovej polievky.
Do vody so zeleninou pridáme soľ, 3 PL sójovej smotany a šťavu z ½ citróna. Tyčovým mixérom omáčku vymixujeme na hladký krém. V prípade potreby pridáme odloženú šťavu. Omáčku podávame s plátkami mäsa a poprášené čiernym korením. Ja som ako prílohu použila varenú ryžu natural.
Podobné recepty
Hovädzie ragú je výborný tip, ak potrebujete uvariť chutné jedlo pre celú rodinu vrátane detí. Ja ho vždy uvarím vo väčšom množstve. Rodine naservírujem chutný obed alebo večeru a ja si časť odoberiem...