Tak toto je určite môj najobľúbenejší vianočný koláčik. Ja totiž milujem vôňu a chuť vlašských orechov, ktorá mi evokuje Vianoce a dotvára sviatočnú atmosféru. Opäť som sa pohrala s tradičným receptom...
Určite poznáte plnené oriešky. Vianočná klasika, ktorá nás nikdy neprestane baviť. Celý rok nepotrebujem jesť žiadne tradičné koláčiky a zákusky, ale na Vianoce je to iné. Proste takéto voňavé orechové dobroty k nim neodmysliteľne patria. Keďže bielu pšeničnú múku už som vytesnila zo svojich zásob, použila som ražnú hladkú múku. Cukor som vymenila za trstinový, znížila som jeho množstvo na minimum a krém som osladila medom. Mňam Sú výborné
Ingrediencie
Príprava oriešky:
Vajíčko, cukor, maslo vymixujeme so štipkou soli. Pridáme vanilku a opäť vymixujeme. Pridáme ražnú múku, pomleté vlašské orechy a premiešame. Vzniknutú masu vysypeme na pomúčenú dosku a rukami vypracujeme cesto. S cestom môžeme hneď pracovať, nepotrebuje odstáť v chladničke. Pripravíme si formičky. Ak máte kovové, vymažte ich maslom. Ja odporúčam silikónové formy, tie nemusím vymazať. Majú aj formu na oriešky, výborne sa s nimi pracuje, nelepia a ľahko sa vyklopia. Formičky naplníme po okraj. Pečieme na 180°C 15 minút. Keď majú oriešky zlatý nádych, sú hotové. Vychladnuté oriešky vyberieme z formy.
Príprava krém
V hrnci necháme zovrieť vodu. Na hrniec položíme kovovú misku. Do nádoby dáme vajíčko a med. Za stáleho miešania vznikne hustý krém. Krém necháme chvíľu vychladnúť a vmiešame do neho zmäknuté maslo a vanilku. Odložíme do chladničky. Ak máte radi viac krému, urobte 2-násobné množstvo. Vychladnutým krémom natierame oriešky a spájame ich s druhým kusom.
Ak chcete darovať zdravie svojim blízkym pod stromček, pozrite si ponuku mojich darčekových poukazov na https://www.medibalance.sk/darcekove-poukazy
Podobné recepty
Aj tradičné linecké koláčiky sa dajú upiecť zdravšie. Klasickú bielu múku som vymenila za ražnú a mandľovú. Biely cukor, ktorý sa do bežných koláčikov dáva v množstve 100g som vymenila za 40g...