Mak obsahuje približne 12 x viac vápnika ako mlieko. Výborne sa hodí do letných koláčov a asi najviac v kombinácii so slivkami. Stále viac ľudí trpí intoleranciami na lepok, laktózu prípadne vajíčka...
Moja sestra doma robieva koláč z esíčiek s tvarohom a ten ma inšpiroval k tomuto receptu. Len som sa pohrala so surovinami, aby som znížila podiel cukru, nepoužila kupované keksy ani džem a vznikol tak trochu zdravší víkendový koláčik.
Namiesto kupovaných keksov som na spodok použila moju bezlepkovú raňajkovú granolu, namiesto džemu som zvarila a vymixovala sušené marhule. Tento môj je bez obsahu lepku a laktózy, ale môžete ho pripraviť aj z klasických surovín.
Ingrediencie
Bezlepkovú granolu pomelieme najemno, zmiešame s roztopeným maslom, rozložíme na spodok vymastenej formy na koláč, vrch dobre utlačíme a pečieme 10 minút vo vyhriatej rúre na 180 C. Vytiahneme a chvíľku necháme vychladnúť. Tvaroh zmiešame s vajíčkami, trstinovým cukrom alebo medom, vanilkou a vylejeme ho na cesto. Pečieme 25-30 minút na 180 C pokiaľ vrch nechytí zlatú farbu, vyberieme a necháme dobre vychladnúť. Sušené marhule dáme do malého hrnca s 1 dcl vody a 10 minút dusíme na miernom ohni, pomixujeme na hustý džem (ponorným mixérom). Džemom potrieme koláč a posypeme mandľovými lupienkami.
Podobné recepty
Chuť dať si poobede niečo sladké a voňavé máme hádam všetci. Aj keď sme sa rozhodli stravovať zdravo alebo pár kíl zredukovať, môžeme si dopriať dezert bez výčitiek. Stačí sa pohrať so surovinami a...