Tvarohový koláč bez výčitiek

Moja sestra doma robieva koláč z esíčiek s tvarohom a ten ma inšpiroval k tomuto receptu. Len som sa pohrala so surovinami, aby som znížila podiel cukru, nepoužila kupované keksy ani džem a vznikol tak trochu zdravší víkendový koláčik.

Namiesto kupovaných keksov som na spodok použila moju bezlepkovú raňajkovú granolu, namiesto džemu som zvarila a vymixovala sušené marhule. Tento môj je bez obsahu lepku a laktózy, ale môžete ho pripraviť aj z klasických surovín.

15 min.
30 min.
12 porcií (forma na koláč s priemerom 28 cm)

Ingrediencie

250 g
bezlepková raňajková granola
50 g
bezlaktózové maslo
750 g
bezlaktózový tvaroh
100 g
med alebo trstinový cukor
3 ks
vajcia
100 g
sušené marhule
50 g
mandľové lupienky
1/2 ČL
vanilka

Bezlepkovú granolu pomelieme najemno, zmiešame s roztopeným maslom, rozložíme na spodok vymastenej formy na koláč, vrch dobre utlačíme a pečieme 10 minút vo vyhriatej rúre na 180 C. Vytiahneme a chvíľku necháme vychladnúť. Tvaroh zmiešame s vajíčkami, trstinovým cukrom alebo medom, vanilkou a vylejeme ho na cesto. Pečieme 25-30 minút na 180 C pokiaľ vrch nechytí zlatú farbu, vyberieme a necháme dobre vychladnúť. Sušené marhule dáme do malého hrnca s 1 dcl vody a 10 minút dusíme na miernom ohni, pomixujeme na hustý džem (ponorným mixérom). Džemom potrieme koláč a posypeme mandľovými lupienkami.

Podobné recepty

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...