Bryndzový kiš so špenátom

Kiš je výborný variant pohostenia pre každú príležitosť. Cesto robím z ražnej múky, ktorá je ideálnou alternatívou pšenice. Raž obsahuje o 30% menej lepku ako pšenica a má nízku glykemickú záťaž. Vďaka vysokému obsahu vlákniny má raž podporný účinok na trávenie a očistu čriev. Telu dodáva potrebnú energiu a pomáha pri vstrebávaní dôležitých minerálov.  

Kiš som ochutila duseným špenátom a bryndzou, ktorá mu dodala typickú slovenskú chuť a vôňusmiley

20 min.
30 min.
4 porcie

Ingrediencie

200 g
ražná múka hladká (ja používam značku BIOMILA)
100 g
maslo
1 ks
vajce
500 g
špenát (čerstvý alebo mrazený)
250 g
bryndza
1 ks
cibuľa
3 PL
olej (olivový/slnečnicový/repkový/ghee maslo)
soľ
čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Cesto: V miske zmiešame preosiatu ražnú múku, zmäknuté maslo, soľ a vajíčko. Vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho chvíľku odstáť v chladničke (cca 30 min.). 

Plnka: Cibuľu nakrájame a opečieme na rozpálenom oleji vo veľkom hrnci. Pridáme umytý a vysušený špenát. Dusíme cca 10-15 min., pokiaľ je špenát mäkký. Odstavíme ho, vylejeme prebytočnú vodu a necháme vychladnúť. 

Cesto vyvaľkáme do kruhu a vložíme do formy na kiš. Kraje ručne vytvarujeme, aby boli vyššie ako stred. Cesto dáme piecť na 10 min. do vyhriatej rúry (180C° obojstranné pečenie). Vyberieme ho, rozprestrieme na neho špenátovú hmotu a na vrch poukladáme kúsky bryndze. Pečieme 20 min. vo vyhriatej rúre.

Podobné recepty

Proteínový perník bez výčitiek

Voňavý perník sa dá upiecť aj bez múky alebo vločiek. Hlavnými surovinami sú biela fazula, vlašské orechy, banány a perníkové korenie. Výsledkom je chuťovo úžasný koláč plný proteínov, ktorý si naozaj...

Hliva ustricová na kari

Hlivu ustricovú a shiitake zaraďujeme v našej strave ako jediné bielkovinové huby. Majú vysoký podiel bielkovín rastlinného pôvodu. Sú vzácnou potravinou pre obsah polysacharidov, vitamínov, minerálov...

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...