Voňavý perník sa dá upiecť aj bez múky alebo vločiek. Hlavnými surovinami sú biela fazula, vlašské orechy, banány a perníkové korenie. Výsledkom je chuťovo úžasný koláč plný proteínov, ktorý si naozaj...
Kiš je výborný variant pohostenia pre každú príležitosť. Cesto robím z ražnej múky, ktorá je ideálnou alternatívou pšenice. Raž obsahuje o 30% menej lepku ako pšenica a má nízku glykemickú záťaž. Vďaka vysokému obsahu vlákniny má raž podporný účinok na trávenie a očistu čriev. Telu dodáva potrebnú energiu a pomáha pri vstrebávaní dôležitých minerálov.
Kiš som ochutila duseným špenátom a bryndzou, ktorá mu dodala typickú slovenskú chuť a vôňu
Ingrediencie
Cesto: V miske zmiešame preosiatu ražnú múku, zmäknuté maslo, soľ a vajíčko. Vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho chvíľku odstáť v chladničke (cca 30 min.).
Plnka: Cibuľu nakrájame a opečieme na rozpálenom oleji vo veľkom hrnci. Pridáme umytý a vysušený špenát. Dusíme cca 10-15 min., pokiaľ je špenát mäkký. Odstavíme ho, vylejeme prebytočnú vodu a necháme vychladnúť.
Cesto vyvaľkáme do kruhu a vložíme do formy na kiš. Kraje ručne vytvarujeme, aby boli vyššie ako stred. Cesto dáme piecť na 10 min. do vyhriatej rúry (180C° obojstranné pečenie). Vyberieme ho, rozprestrieme na neho špenátovú hmotu a na vrch poukladáme kúsky bryndze. Pečieme 20 min. vo vyhriatej rúre.
Podobné recepty
Kel je jednou z najzdravších zelením vôbec. 100 g kelu predstavuje dennú dávku vitamínu C. Má vysoký obsah vlákniny. Je liekom pre naše črevá a trávenie. Pomáha budovať zdravú črevnú flóru. V spojení...
Qiunoa sa označuje ako pseudoobilnina, je výbornou náhradou za obilniny aj keď prirodzene neobsahuje lepok. Qiunoa má nízky glykemický index, pomáha udržovať hladinu cukru v rovnováhe. Quinoa výborne...
Hlivu ustricovú a shiitake zaraďujeme v našej strave ako jediné bielkovinové huby. Majú vysoký podiel bielkovín rastlinného pôvodu. Sú vzácnou potravinou pre obsah polysacharidov, vitamínov, minerálov...